Ponudbo izdelkov v naši novi spletni trgovini trenutno še dopolnjujemo. V primeru, da v trgovini ne boste našli želenega izdelka nas pokličite na 068 626 891 ali nam pišite na [email protected].


Naša ponudba izdelkov zajema zelo širok spekter izdelkov za lokostrelstvo (preko 10.000 izdelkov), zato smo prepričani, da vam bomo lahko pomagali.


Ekipa Disport

Lokostrelstvo

Lokostrelstvo je dinamičen in atraktiven šport primeren za vse generacije. Prve lokostrelske korake lahko začetnik naredi v enem od lokostrelskih društev, ki so člani Lokostrelske zveze Slovenije.

Uporaba loka je stara približno 12.000 let in se je skozi zgodovino razvijalo v različne oblike lokov in slogov streljanja. Osnovna oprema za lokostrelca je lok, puščice, tok, ščitnik za prste ter ščitnik za roko.

Poznamo več vrst lokov

DOLGI LOK (LONGBOW)

Dolgi lok (ang. longbow) je prvinski lok, ki je narejen iz enega kosa upogljivega lesa in tetive. Dolgi lok naj bi bil velik toliko, kot je visok strelec. V današnjem času obstajajo tudi loki ki so zlepljeni iz različnih materialov. S tem lokom se zaradi njegove preproste oblike strelja po občutku.

GOLI LOK

Goli lok Je sestavljen iz ročaja in dveh upogljivih krakov ki se pričvrstita na ročaj. Tetiva se namesti na določena utora na krakih. Kot že ime pove, je goli lok dobil ime zardi omejitve dodatne opreme, ki jo lahko lokostrelec uporablja pri tej vrsti lokov. To so : odmični gumb, ležišče za puščico ter dodatno obtežitev loka z utežmi. Strelec meri puščico na tarčo s preminjanjem višine in smeri konice puščice. Glede na oddaljenost tarče pa tudi viš ali niža položaj prstov na tetivi.

UKRIVLJENI LOK

Ukrivljeni lok je edina olimpijska disciplina, zato je pri lokostrelcih tudi zelo priljubljen. Ukrivljeni lok je sestavljen iz ročaja in dveh upogljivih krakov ki se pričvrstita na ročaj. Posebnost ukrivljenega loka je tleskač ali kliker, ki je v pomoč konstantnosti dolžine potega. Dodatna oprema ki se uporablja pri ukrivljenem loku je tudi merilna naprava, ki strelcu omogoča natančni strel, ter stabilizatorji z utežmi za stabilizacijo loka ob strelu.

SESTAVLJENI LOK

Sestavljeni lok je novodobna oblika loka in je pri strelcih precej priljubljen. Oblikovan je tako, da zmanjša silo, s katero lokostrelec drži napet lok, po drugi strani pa poveča moč, s katero lokostrelec lok napne. Sestavljen je iz ročaja in dveh krakov. Tetiva in kabli so stalno napeti preko dveh koles z ležaji. Lokostrelec tetivo sproži z mehanskim sprožilcem, ki je značilen samo za sestavljeni lok. Dodatna oprema na loku: merilna naprava z merkom in lečo, kukalom na tetivi, odmičnim ležiščem za puščico, stabilizatorji ter blažilci vibracij.